Oglarjenje je uvrščeno v register nesnovne kulturne dediščine, kar predstavlja zavezo za ohranjanje stare tehnologije in prenos znanja mlajšim generacijam. Danes se oglje uporablja pri proizvodnji sončnih celic, za izboljšanje tal, pri izdelavi vodnih filtrov, v medicini, kozmetiki in kulinariki. Zato je stara obrt v novih časih še vedno živa in obetavna. Oglarjenje predstavlja še ne dovolj razvit turistični potencial, ki obogaten z zgodbami oglarjev lahko pomeni razvojni korak slovenskega podeželja.

Namen Društva oglarjev Slovenije je poleg ohranjanja tradicije ter naravne in kulturne dediščine med seboj povezati slovenske oglarje pri skupnih prizadevanjih za boljše trženje oglja in vključitev v turistične tokove na podeželju ter sodelovanje z oglarji iz cele Evrope za vpis oglarjenja na Unescov svetovni seznam nesnovne kulturne dediščine.

V Sloveniji vsako leto še vedno oglari več kot 50 oglarjev, ki zložijo in skuhajo približno 100 kop, kar pomeni približno 500 ton oglja. Povezani so v Društvo oglarjev Slovenije in vključeni v Evropsko oglarsko združenje.