Srečanje oglarjev Slovenije, Mislinja

Tradicija oglarjenja v Mislinji sega daleč nazaj še v čas Mislinjske železarne, ki je bila ena največjih odjemalk oglja. In tako se vsako leto v občini Mislinja s tradicionalnim prižigom kope poklonijo njihovi zgodovini in tradiciji ter odprejo kulturno, družabno in športno dogajanje v poklon občinskemu prazniku. Lokacija prižiga in skrbi za ogleno kopo pa je že nekaj let Cestnikov kugl.

Letos so pripravili še posebej pester in bogat program. Oglarji iz različnih koncev Slovenije so lahko prisostvovali otvoritvi fotografske razstave, prisluhnili so lahko predavanju o oglarjenju v Mislinji nekoč in danes, o oglarjenju širom Slovenije in v Evropi in si pogledali film Ruda- oglar z Graške gore. Na ogled je bil tudi Zoisov park in Tisnikarjeva galerija, sledil pa je prižig kope in izmenjava prenosnega kipca oglarja, ki so ga Mislinjski oglarji prejeli v hrambo od oglarjev iz Ljubnega v Savinji in ga bodo čuvali eno leto do naslednjega srečanja oglarjev Slovenije, ki bo naslednje leto v Lokovcu.

Zvečer je sledila zabava pod šotorom in prešerno razpoloženje je trajalo še dolgo v noč.