Zadnje novice

Slovensko srečanje oglarjev v Koroški Beli, 22.4.2022

Letošnji dan zemlje smo svečano obeležili tudi z vseslovenskim srečanjem oglarjev na kopišču v Koroški Beli. Že tradicionalno srečanje oglarjev in podpornikov ohranjanja te starodavne kulturne dediščine je minilo v prijateljskem vzdušju sredi čudovite narave ob majhnem potoku v gozdu. Domači oglarji so pripravili prijeten kulturni program v katerem je nastopil otroški pevski zbor, ki je z oglarsko pesmijo popestril dogodek in v prisotnih vzbudil posebne občutke o pomenu prenosa tradicije in starih obrti na mladi rod. Pred prižigom oglarske kope je predsednik društva oglarjev Slovenije Jože Prah pozdravil vse prisotne in k besedi povabil predsednika domačega kulturnega društva Možnar Koroška Bela in predanega oglarja Črta Laharnarja in predsednika domače krajevne skupnosti. Srečanja so se udeležili tudi oglarji iz oglarske dežele Dole pri Litiji, ki so s seboj prinesli kipec oglarja in ga predali v eno letno varstvo domačim oglarjem. Kipec je delo Braneta Žuniča, priznanega umetnika in zagovornika kulture kot elementarne potrebe vsakega človeka in člana upravnega odbora društva oglarjev Slovenije. V svojem nagovoru je še enkrat poudaril pomen oglarjenja za slovensko tradicijo in našo identiteto ter domačinom poklonil umetniško sliko kope, ki je nastala lansko leto na likovni koloniji kulturnega društva Ribnica ob prižigu kope rekorderke v Suhadolah na oglarski domačiji Medved. Naslednje leto bo srečanje oglarjev Slovenije v Ljubnem ob Savinji, kamor so nas povabili njihovi oglarji. Preden je kopo prižgala Marija Imperl, generalna sekretarka društva oglarjev Slovenije in članica upravnega odbora Evropske zveze oglarjev je kopo, da se bo oglje dobro kuhalo, blagoslovil domači župnik. Letos praznujemo tudi 25 letnico ustanovitve evropskega oglarskega združenja, ko so navdušeni posamezniki oglarji ustanovili združenje z namenom ohranjanja tradicije, širitve prijateljstva in povezovanja oglarjev iz cele Evrope.

Na prireditvi je ves čas prijetno dišalo po odličnem golažu, ki so ga domačini pripravili za malico. Prijetno kramljanje prijateljev ni zmotilo niti ne preveč prijazno vreme, saj se je kljub dežju zbralo precejšnje število obiskovalcev. Kulturno društvo Možnar iz Koroške Bele pa je praznovanje nadaljeval tudi naslednja dva dni, ko so otroci sestavili pravo oglarsko kopo in ko so prikazali starodaven način taljenja železove rude.

Da je oglarjenje veliko več kot samo ohranjanje starih običajev in obrti so dokazali tudi s posebno pripravljenimi dobrotami z ogljem. Črno pivo, črna klobasa, črn slanik in črn sir so bili lično shranjeni v platneni vrečki kulturnega društva Možnar Koroška Bela. Iskreno čestitamo organizatorjem in se veselimo naslednjega srečanja v savinjski dolini.

OGLJE JE ČRNO ZLATO!

NAJ SE KADI!

Vse objave
051 695 180