Zadnje novice

Slovenski oglarji na srečanju evropskih oglarjev v Švici

14. evropsko srečanje oglarjev v Erlinsbachu (Švica) je že za nami. Dobrih 300 prijateljev oglarjev iz 8 evropskih držav je prišlo v Švico, da ponovno utrdijo svoje prijateljske vezi po celi Evropi. Ogromen festivalski šotor, vzidan v pobočje hriba z dih jemajočo gorsko panoramo, je bil štiri dni naše evropsko središče. Poleg veselja ob ponovnih srečanjih, mednarodnih tehničnih razpravah, oglarski družbi in toplih evropskih srečanjih je bilo čez dneve mogoče doživeti veliko prave švicarske kulture: Alphorns, švicarska kultura hrane, kravji zvonci z Rengg-Treichlerjem, večerni koncert 90-članskega vojaškega orkestra in sijajen zaključni ognjemet pred čudovitim gorskim ozadjem. Izleti so med drugim potekali v Aarau, v tkalnico trakov in v bližino vinogradov. Kar zadeva tehnologijo izgorevanja oglja, je bil poleg klasične oglarske kope predstavljen tudi značilen švicarski zemeljski gorilnik na oglje (zgrajen s podporo treh angleških oglarjev!), pa tudi klasična angleška retorta in testno žganje »Retort 2.0«, ki ga je oblikoval Markus. Lüthy z najsodobnejšo tehnologijo. Doživeli smo velik nabor različnih tehnik oglarjenja na enem mestu. Na redni skupščini, kjer smo obravnavali pomembna tekoča vprašanja delovanja naše zveze je bil poseben poudarek namenjen zahvali Charlsu Schloserju iz Francije, za njegovo idejo in izvedbo štafete prižigov oglarskih kop širom Evrope v preteklem letu. V več kot 100 oglarskih dogodkih v EU je oglarjenje, z več kot 4.000 člani vključenimi v evropsko zvezo, pomemben del tradicije, ohranjanja kulturne dediščine in povezovanja oglarskih prijateljev. Predsednik zveze se je še enkrat zahvalil slovenskim oglarjem za predstavitev doktorske dizertacije Todore Rogelja na temo pomena socialnih inovacij za razvoj podeželja, kar oglarjenje vsekakor lahko je, ki sta jo predstavila predsednik društva oglarjev Slovenije Jože Prah in generalna sekretarka društva, članica predsedstva EKV, Marija Imperl na zadnji seji predsedstva evropske oglarske zveze letos v Ebermannsdorfu. Srečanjev Speuzu je potekalo v 5 evropskih jezikih in zopet dokazalo, da oglarji ne priznavamo geografskih ali jezikovnih meja. To dokazuje tudi revija Kohlerbotte, ki vsako leto izide konec leta in kjer imamo oglarji priložnost predstaviti svoje delo in dosežke. Podeljeni sta bili tudi dve visoki priznanji novima častnima članoma našega društva: Doris Wicki iz Švice in Alanu Waters iz GB.

Image title

Slovenske oglarje je na srečanju predstavljala ekipa 10 oglarjev, ki smo v štirih dneh spoznavali lepoto švicarske pokrajine, njihovo kulturo in običaje, se družili s prijatelji oglarji in spoznavali nove oglarje ter njihovo oglarjenje.

Najlepša hvala našim zelo toplim gostiteljem iz Društva oglarjev Speuz z Markusom in Susanne Lüthy na čelu odlične ekipe - preprosto imeli smo se super!!! Skratka, to so bili spet čudoviti dnevi v oglarskem slogu in v evropskem duhu naših krajev! Naslednje srečanje evropskih oglarjev bo leta 2025 v Ebermannsdorfu v Nemčiji.

Vse objave
051 695 180