Zadnje novice

Odprtje razstave OGLJE JE ČRNO ZLATO, 21.3.2022, ob dnevu pomladi, dnevu poezije, mednarodnem dnevu gozdov v avli občine Litija

Ob otvoritvi razstave je predsednik društva oglarjev Slovenije Jože Prah po uvodnem pozdravu povedal:


»Ali se sprašujemo kaj je gozd? Poznamo njegove funkcije, poznamo njegove ekosistemske storitve? Poznamo njegove vloge? Letošnji mednarodni dan gozdov nosi naslov: »Izberi trajnostno pridobljen les za ljudi in planet!«.


Ko popijemo kozarec vode, pišemo v zvezek, vzamemo zdravila proti vročini ali zgradimo hišo, ne vzpostavimo vedno povezave z gozdovi. In vendar so ti in številni drugi vidiki našega življenja tako ali drugače povezani z gozdovi. Takole lahko beremo na uvodni strani Mednarodne gozdarske organizacije FAO pri OZN.


Ali človeka ni sram, da zemlja vsako leto izgublja 10 milijonov hektarjev gozdov? Ali človeka ni sram, da v zadnjih letih v slovenskih gozdovih opravile 38 odstotkov nege gozda?


Ali se zavedamo, da sta le trajnostno gospodarjenje z gozdovi in uporaba njihovih virov ključnega pomena za boj proti podnebnim spremembam ter ključni prispevek za blaginjo sedanjih kot prihodnjih generacij?


Les lahko nadomesti materiale, ki so tako škodljivi kot plastika. Iz lesa, ki ga nam podari Narava, lahko ustvarimo skoraj vse!


Prav je, da zaščitimo ta zlahka obnovljiv vir s trajnostnim gospodarjenjem z gozdovi.

In slovenska gozdarska stroka z lastniki gozdov to zna!«


Ob odprtju razstave smo vsi družno znali naglasiti, da so gozd, les, oglje in človek povezani mnogo bolj, kot si včasih želimo priznati.

Vse objave
051 695 180