Kopa rekorderka v oglarski deželi

Priprava oglarske kope je zelo zahtevna veščina. Naš poskus, da prižgemo največjo oglarsko kopo v Evropi ima več namenov: ohraniti želimo tradicionalno kulturno dediščino živo, povezati oglarje iz vsega sveta, promovirati oglje in njegovo visoko energijsko vrednost, njegovo kvaliteto za različne vrste uporabe ter še mnogo več.

Kuhanje oglja v oglarskih kopah je metoda, ki se je včasih uporabljala na vseh celinah. Danes se uporabljajo klasične, pokončne kope, kjer je les zložen navpično ali rahlo nagnjen. Ves les mora biti enake dolžine, zaželeno pa je tudi, da je čim debelejši. Kuhanje oglja v takšnih kopah je primerno za vse vrste lesa. Kopa je narejena z navpičnim dimnikom, skozi katerega kopo prižgemo. Okoli njega se zložijo lesena polena, ki jih nato pokrijejo s plastjo iglic in plastjo zemlje, kar omogoča pravilen dotok zraka, da kopa ne zgori. Na tleh je narejena majhna odprtina, ki omogoča pretok zraka v dimnik, kjer ogenj nikoli ne sme goreti, temveč samo tleti. Največja oglarska kopa je »češnja na torti« naših prizadevanj. Zato se je društvo oglarjev Slovenije povezalo z domačini v oglarski deželi, k sodelovanju povabilo mnoge deležnike iz bližnje in daljne okolice in pripravilo pester program pred svečanim prižigom največje oglarske kope v Evropi.

Na domačiji Medved v Suhadolah pri Dolah pri Litiji tradicionalno prideluje in kuha oglje Janez Medved. Ko je kopa zložena, je Janez prisoten v njegovi bližini 24 ur na dan, da zagotovi pravilen postopek kuhanja. V kopo običajne velikosti je zloženega do 150 dolžinskih metrov lesa. Zdaj se je Janez odločil, da bo postavil rekordno oglarsko kopo v kateri bo oglenelo 300 dolžinskih metrov lesa. Kopo bomo svečano prižgali 13.8.2021, dan pred srečanjem slovenskih oglarjev. Pričakujemo veliko število oglarjev in njihovih simpatizerjev iz Slovenije in iz drugih držav Evrope, vključno s člani evropskega oglarskega združenja. Kopa bo »živa« vsaj tri tedne. V času pred prižigom in med kuhanjem se bo odvila vrsta prireditev in dogodkov, ki bodo pripomogli k popularizaciji oglarjenja in ohranjanja slovenskega tradicionalnega običaja in naše bogate nesnovne kulturne dediščine.