Zadnje novice

Evropsko srečanje oglarjev 16.9.-19.9.2021

Strokovna ekskurzija v Nemčijo

Predstavniki društva oglarjev Slovenije smo se udeležili 13. Evropskega srečanja oglarjev v Wolfshagnu, v deželi Harz v Nemčiji.

Program je obsegal poleg seje skupščine Evropske oglarske zveze tudi spoznavanje bogate kulturne in naravne dediščine dežele Spodnje Saške, na čelu z mestom Goslar, ki je umeščen v Unescovo kulturno dediščino.


Na ekskurzijo smo se podali zgodaj zjutraj v četrtek, 16. septembra. Po dolgi vožnji smo prispeli v večernih urah v Wolfshagen. Naslednja dva dneva smo se prepustili gostiteljem, ki so pripravili zanimiv program, se udeležili izletov in ogledov ter se družili z oglarskimi kolegi iz cele Evrope. Povratek je bil predviden 19. septembra zjutraj, domov pa smo prispeli istega dne pozno zvečer.

Image title

Bogat program, ki so ga pripravili gostitelji se je pričel že v četrtek zvečer v festivalni dvorani v Wolfshagnu z otvoritveno slovesnostjo in pozdravom udeležencev ter glasbenim programom. Že uvodoma je predsednik združenja oglarjev Evrope g. Karl Josef Tielke predstavil slovensko oglarsko ekipo s posebnim poudarkom na prižigu kope rekorderke, katerega se je udeležil tudi sam s soprogo Tereso. Glavni poudarek srečanja je bila skupščina združenja, ki je bila naslednji dan zjutraj in na kateri so bili izvoljeni novi članiu pravnega odbora združenja in člani predsedstva. Predsednik združenja je že tretji mandat postal Karl Josef Tielke, v predsedstvo pa je bila izvoljena tudi predstavnica društva oglarjev Slovenije Marija Imperl. Skupno srečanje evropskih oglarjev se odvije vsako drugo leto v drugem kraju širom Evrope. Skupščina je sprejela sklep, da bo naslednje srečanje septembra 2023 v Švici.

Image title

Po končani seji skupščine smo skupaj obiskali Schaderbaude, prostor, kjer domači oglarji še vedno ohranjajo tradicijo oglarjenja. S prijetnim programom je bila izbrana nova oglarska princesa; po maši, ki jo je daroval lokalni župnik, pa je sledilo skupno kosilo na prizorišču oglarjev domačinov.

Image title

Popoldne smo izkoristili za ogled mesta Goslar, izredno zanimivega starega mesta, ki je uvrščen na seznam Unescove kulturne dediščine. Znan je po srednjeveškem starem mestnem jedru in hišah iz lesa, znamenita je cesarska palača iz 11. stoletja in tržna cerkev sv. Kozme in Damjana z vitražnimi okni iz 13. stoletja.

Image title

V soboto so bile na programu ekskurzije in ogledi. Obiskali smo Stemberghaus v Hesselfelde, kjer je središče oglarjenja v pokrajini Harz. V njem še vedno skuhajo 500 ton oglja letno, razvili pa so tudi zanimiv turistični produkt. Na oglarskem prostoru lahko celo leto doživiš kuhanje oglja v vseh fazah, saj so istočasno na prostoru tri kope: ena se zlaga, druga kuha iz tretje pa se že štora oglje.

Image title

Nedaleč stran od oglarskega centra stoji najdaljši viseči most v Evropi. Sprehod po 483 m dolgem mostu, ki se razteza čez dolino Rappbode in je širok 1,2 m. Most, ki so ga poimenovali Titan-RT je namenjen le pešcem, ponujajo pa tudi skoke z mostu z elastično vrvjo in zip line.

Image title

Udeleženci strokovne eskurzije smo ob evalvaciji na povratku domov, soglasno menili, da je bil obisk koristen, poučen in potreben za nadalnji razvoj oglarjenja kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji, za razvoj turizma na podeželju in za ohranjanje kulturne dediščine Evrope. Povezovanje oglarjenju predanih in zavednih oglarjev iz 12 evropskih držav krepi evropski duh in identiteto. Oglarjenje v Sloveniji je primer dobre prakse, ki ga prepoznavajo tudi v drugih državah in ki dviguje ugled in prepoznavnost naše dežele. Umeščanje oglarjenja v Unescov register nesnovne kulturne dediščine predstavlja izziv in priložnost, ki jo želimo izkoristiti. Do leta 2025, ko bo Nova Gorica evropska prestolnica kulture, želimo pripraviti in izdati knjigo o oglarjenju na slovenskem in organizirati sestanek predsedstva evropskega oglarskega združenja v Sloveniji.

Zadovoljni ob povratku, se že veselimo naslednjega srečanja.

Image title

Oglarski pozdrav! NAJ SE KADI!

Image title


Dole pri Litiji, 21.9.2021 

Zapisala: Marija Imperl, Generalna sekretarka društva oglarjev Slovenije


Vse objave
051 695 180