26. srečanje predsedstva evropske oglarske zveze v Tharandtu, Nemčija od 21.-24.3.2024

Na vsakoletnem srečanju vodstva evropske oglarske zveze so se obravnavala pomembna vprašanja vezana na delovanje zveze. Po poročilu o 14. evropskem srečanju, ki je bilo lansko leto v Erlinsbachu v Švici, smo potrdili lokacijo naslednjega srečanja evropskih oglarjev, ki bo v Ebermansdorfu v Nemčiji julija naslednje leto. Takrat bo evropsko združenje izvedlo tudi volitve in dobilo novega predsednika in člane predsedstva. Strokovna razprava na sestanku je tekla o analizi požarnih in okoljevarstvenih omejitev, ki se nanašajo na kuhanje oglja na tradicionalen način v oglarskih kopah, predstavljen je bil vseevropski raziskovalni projekt »EU-PoTaRCh« in program delovanja zveze za letošnje leto. Sprejeta je bila tudi odločitev, da bo naslednje srečanje predsedstva EKV leta 2025 v Sloveniji, v Novi Gorici. Marija Imperl in Jože Prah sta predstavila osnovna izhodišča srečanja in okviren program dogodkov ob tej priliki. Domačini so goste pogostili z odlično večerjo v lokalni restavraciji in nas naslednji dan popeljali na oglarsko malico v oglarsko kočo. Višek srečanja je predstavljalo srečanje s prisotnostjo pomembnih gostov iz političnega in gospodarskega področja in z izmenjavo simboličnih daril in prijaznih nagovorov prisotnih. Predstavljena je bila tudi kulturna in naravna dediščina tega območja ter obisk Dresdena.

Prijatelji oglarji - Meiler Tharandt eV, ki so jih zastopali Michael Richter, Katrin Vogt in Bernd Papperitz, so bili izjemno topli gostitelji, ki so te dni poskrbeli za še eno nepozabno izkušnjo regionalne in evropske mrežene oglarske kulture.